Press centar objava

Sberbanka zauzela prvo mesto među bankama u srednjoj i istočnoj Europi - Banker magazin

04.07.2014

Beč, 04.07.2014. - Sberbanka je zauzela prvo mesto među bankama u srednjoj i istočnoj Europi, nastavljajući svoje vodjstvo nad najbližim konkurentima na godišnjoj rang listi "Top 1000 banaka u svetu, objavio je britanski magazin The Banker. Sberbanka je povećala svoj osnovni kapital sa 6,46 na 43,52 milijarde dolara

U ukupnom poretku Sberbanka je zauzela 33. mesto, za jedno mesto više u odnosu na prošlu godinu. Industrial and Comercial bank of China (ICBC) i China Construction Bank su zauzele vodeće pozicije na rang listi, kao i prethodne godine.

Bankar je specijalizovani mesečnik usmeren na međunarodne finansije, u vlasništvu The Financial Times. Londonski magazin Banker objavljuje godišnje rangiranje najvećih banaka u svetu od 1970.godine. Za rangiranje, stručnjaci Banker magazina koriste indeks baziran na osnovnom kapitalu.

U 2013. godini Sberbank Europe Group je ostvarila preokret i neto profit u iznosu od 5,6 miliona evra, nakon gubitaka u 2012 Mark Arnold, predsednik Upravnog odbora Sberbanke Evrope, je rekao: " 2013 je bila godina preokreta za naše evropsko poslovanje. Vrlo smo sretni što smo stigli do vrha sa ovim prestižnim priznanjem Bankar magazina."