Press centar objava

Ambasador Rusije u Srbiji sastao se sa novim predsednikom Sberbank Srbija

05.04.2013

Beograd, 05.04.2013. - Ambasador Ruske Federacije u Republici Srbiji, Njegova ekselencija Aleksandar Čepurin sastao se sa novim predsednikom Sberbanke Srbija, gospodinom Valerijem Ovsjanikovim. Tema sastanka bila je funkcionisanje bankarskog sektora u Srbiji, kao i lansiranje banke predstavnice najveće finansijske institucije u Rusiji na srpsko tržište. Prema stanju od decembra 2012, iznos aktive Sberbank Srbija je iznosio 902 miliona evra, a kreditni portfolio je porastao sa 567 u 2011. na 736 miliona evra. Bruto dobit u 2012. iznosi više od 12 miliona evra.

Ambasador Čepurin je rekao da visoki rezultati stvaraju osnovu za plodni budući rad, između ostalog i sa ruskim kompanijama na Balkanu. G. ambasador je izrazio spremnost da podrži inicijative Sberbank, da banci obezbedi kontakte sa zainteresovanim ministarstvima i institucijama, kao i državnim organima u Republici Srbiji.

Predstavnici Sberbank su najaktivnije uključeni u rad predstavnika vlasti kako u Rusiji tako i u Srbiji, a između ostalog, organizovali su potpisivanje Memoranduma o razumevanju između Republike Srbije i OAO Sberbank Rusije, dok je mogućnost korišćenja ruske valute za transakcije u Srbiji preko Sberbank Srbija važan korak u jačanju odnosa dve zemlje, napomenuo je g. Ovsjanikov.