Press centar objava

Sonja Sarkozi nova članica Izvršnog odbora zadužena za poslove sa stanovništvom u Sberbank Europe

08.08.2017

Sonja Sarkozi je 1. avgusta 2017. izabrana za članicu Izvršnog odbora zaduženu za poslove sa stanovništvom (direktorka za poslove sa stanovništvom) u grupaciji Sberbank Europe Group.

„Uz Sonju Sarkozi kao novu članicu našeg Izvršnog odbora, grupa dobija pojačanje u vidu dokazane prvakinje iz sektora poslova sa stanovništvom.
Njena stručnost – iza koje stoji više od 20 godina bankarskog iskustva sa posebnim fokusom na stanovništvo i digitalizaciju – predstavljaće izuzetnu vrednost za naše poslovne aktivnosti sa fizičkim licima na tržištima Centralno-istočne Evrope i Nemačke“, izjavio je Gerhard Randa, izvršni direktor Sberbank Europe.

Tokom prethodnih godina, Sonja Sarkozi je uspešno vodila easybank AG kao njena izvršna direktorka. Zahvaljujući Sonji Sarkozi, austrijska Direct Bank se razvila u sveobuhvatnu banku za poslove sa stanovništvom koja ima više od 570.000 otvorenih računa. Sonja Sarkozi će u Sberbank Europe predvoditi razvoj i implementaciju uspešne digitalne strategije na nivou čitave grupe, uz usavršavanje strateške efikasnosti ponude za fizička lica u Centralno-istočnoj Evropi i Nemačkoj, optimizaciju svesti o brendu i maksimalnu primenu sinergije na svim tržištima Sberbank Europe grupe.

„Uvek se vodim prepoznavanjem, razumevanjem i predviđanjem potreba klijenata kako bi ponuda obuhvatala jednostavne, intuitivne i pristupačne proizvode i usluge uz korišćenje najnovijih digitalnih mogućnosti. Moje dosadašnje iskustvo pokazalo je da intenzivna i otvorena komunikacija sa klijentima i zaposlenima obezbeđuje autentično korisničko iskustvo i visok stepen zadovoljstva klijenata. Raduje me što ću aktivno učestvovati u poslovanju sa stanovništvom u okviru Sberbank Europe, usmerenom na dalji održivi rast“, dodala je Sonja Sarkozi.

U 2016. godini, poslovi sa stanovništvom u okviru Sberbank Europe doprineli su ukupnoj neto dobiti ove grupacije sa više od 40%. Sberbank Europe je povećala svoju bazu aktivnih klijenata za 11% – sa 604.000 u 2015. na 673.000 klijenata na kraju 2016. godine – a razlog je bio uspešna akvizicija novih klijenata fizičkih lica u Centralno-istočnoj Evropi. U Austriji, Sberbank Europe je aktivna u segmentu poslovanja sa pravnim licima, dok u Centralno-istočnoj Evropi predstavlja potpuno razvijenu univerzalnu banku koja posluje i sa stanovništvom i sa pravnim licima.

Od 1. avgusta 2017. godine, Izvršni odbor Sberbank Europe sastoji se od pet članova:

• Gerhard Randa (izvršni direktor)
• Arnt Rošling (finansijski direktor)
• Sonja Sarkozi (direktorka za poslove sa stanovništvom)
• Stefan Zapotoki (poslovi sa pravnim licima)
• Aleksej Bogatov (direktor za upravljanje rizikom i direktor za informacione tehnologije)