Press centar objava

Prvi izvoz iz Srbije u Rusiju plaćen u rubljama

26.06.2013

Beograd, 26.06.2013. – Nakon uvođenja platnog prometa u ruskim rubljama u Srbiji od strane Sberbanke Srbija, realizovan je prvi izvoz srpske robe u Rusiju za koji su sve finansijske transakcije u potpunosti realizovane u ruskim rubljama. Kompanija Interkomerc iz Beograda je izvezla kontingent mesa za rusko tržište.

Gospodin Grigorij Černenko, direktor Sberbanke Srbija za saradnju sa klijentima iz Rusije i ZND objašnjava: „Saradnja naše banke sa kompanijom Interkomerc datira još od 2009. godine i za podršku izvozu u Rusiju su do sada odobrena dva kredita. Ovo je prvi izvoz mesa u Rusiju koji je Interkomerc realizovao uz našu pomoć koji je u potpunosti plaćen u ruskim rubljama što je prva finansijska transakcija ovakve vrste u Srbiji koja je realizovana preko Sberbanke Srbija. Ovakva pogodnost je posebno zanimljjiva za sve ruske uvoznike srpskih proizvoda i srpske uvoznike ruskih proizvoda, jer omogućuje direktnu uštedu prilikom plaćanja jer se izbegavaju provizije prilikom konverzije iz rublji u evre, dolare pa na kraju i u dinare. Takođe, srpskim izvoznicima platni promet u rubljama omogućuje da sve obaveze koje imaju prema kompanijama u Ruskoj federaciji obave u rubljama.“

„Ova transakcija je deo šireg ugovorenog aranžmana vrednosti 12 miliona evra sa našim poslovnim partnerom iz Sant Petersburga gde prvi lot uključuje dvadesetak kontejnera čija je vrednost 54.180.000 rubalja“ izjavio je Generalni direktor Interkomerca gospodin Goran Perčević.

„Realizacija ovog izvoza je prvi primer olakšica koje nudi mogućnost platnog prometa u rubljama između srpskih i ruskih kompanija  čime se olakšava i dodatno unapređuje privredna saradnja Srbije i Ruske Federacije. Na ovaj način je uvažena činjenica postojanja visokog učešća Ruske Federacije u ukupnoj spoljnotrgovinskoj razmeni Srbije, posebnih odnosa o bescarinskoj trgovini, kao i značajnih investicija velikih ruskih kompanija u Srbiji", zaključio je Gospodin Grigorij Černenko, direktor Sberbanke Srbija za saradnju sa klijentima iz Rusije i ZND.