Uputstvo za plaćanje Mastercard® platnim karticama na internetu

 Plaćajte bez odlaska u prodavnicu!


Korisnici Mastercard kartica imaju mogućnost da bezbedno, brzo i jednostavno plaćaju na internetu uz program identifikacije Mastercard® Identity Check™ ili SecureCode.


Šta je Mastercard® Identity Check™ i SecureCode?

Mastercard® Identity Check™ ili SecureCode omogućava sigurnije i jednostavnije plaćanje na Internetu, kao i potvrdu online kupovine i zaštite od zloupotreba i neopravdanih odbijanja transakcije.

Prilikom plaćanja na internet sajtovima koji omogućavaju plaćanje Mastercard karticom uz korišćenje programa identifikacije Mastercard® Identity Check™ ili SecureCode, korisnik potvrđuje identitet unošenjem jednokratnog koda. Ovaj kod se dobija putem SMS poruke na broj mobilnog telefona koji je registrovan u Banci. Radi sigurnosti plaćanja jednokratni kod može da se iskoristi samo za jedno plaćanje u roku od 300 sekundi. Isti kod nije moguće koristiti za više različitih plaćanja. Ova usluga se ne naplaćuje i ne zahteva nikakvu registraciju.


Kada se koristi jednokratni kod?

Jednokratni kod je neophodan prilikom iniciranja transakcija plaćanja Mastercard karticom na internet sajtovima koji imaju program identifikacije Mastercard® Identity Check™ ili SecureCode. Takvi sajtovi imaju logotip:

 

Kako se koristi jednokratni kod?

Korisnik bira određenu robu ili uslugu i inicira opciju Plaćanje karticom.

  • Otvara se stranica za plaćanje gde se unose traženi podaci (ime i prezime, broj kartice, datum važnosti, CVC2)
  • Započinje učitavanje stranice za autentifikaciju, nakon čega se otvara stranica na kojoj se prikazuje logotip Mastercard® Identity Check™

 

  • Korisnik dobija SMS poruku, na broj mobilnog telefona koji je registrovan u Banci, koja sadrži jednokratni kod za autentifikaciju, kao i podatke o transakciji i kartici. Iz bezbednosnih razloga jednokratni kod važi samo 5 minuta. Ukoliko kod istekne, korisnik ima mogućnost da inicira prijem novog koda izborom opcije „GENERIŠITE NOVI KOD“  ili da ponovi iniciranje transakcije karticom: 


  •   Za nastavak kupovine, otvara se stranica za autentifikaciju korisnika: 


 

  • Nakon unosa jednokratnog koda korisnik bira opciju “POTVRDITE“
  • Banka proverava ispravnost podataka i za nekoliko sekundi odobrava plaćanje